pianon koskettimet

Kosketinsoittimet

Kosketinsoittimista etenkin piano on suosittu soitin! Valikoimastamme löytyy pianon lisäksi myös urut, harmonikka ja harvinaisempana soittimena cembalo.

Piano

Tämä monipuolinen soitin sopii klassiseen ja rytmimusiikkiin soittajan ikään ja kokoon katsomatta! Pianistit voivat musisoida yhdessä muiden pianistien kanssa nelikätisesti tai säestää muun soittimen soittajaa. Myös tuttujen laulujen säestäminen soinnuilla on mukavaa! Suzuki-oppilaana pianotunnit voi aloittaa yhdessä vanhemman kanssa jo vaikka 3-vuotiaana, mutta myös myöhemminkin. Klassisen ja rytmimusiikin linjalla hyvä aloitusikä on 6-vuotiaasta alkaen. Myös nuoret ja aikuiset ovat tervetulleita! 

Suosittelemme lämpimästi oppilaille akustista pianoa. Hyväkuntoinen käytetty piano on edullinen vaihtoehto aloittelijalle. 

Varhaisin aloitusikä: 3

Soittimen hankintahinta: 1000-5000 €

Lainasoitin: ei


* Opettajat Paula Aaltonen, Jaana Jokimies, Niina Huopainen, Sini Lavastre, Kirsi Palve, Otto Tikkanen, Niina Venäläinen, Juuli Vaulasvirta ja Minttu Siitonen.

Harmonikka

= haitari, hanuri, sirmakka, taljankka, kurttu, köyhän urut, ryppy, vetopeli, pirunkeuhko…Monta lempinimeä! Harmonikka on monimutkainen mekaaninen laite, jonka ääni muodostuu vapaasti värähtelevissä vapaalehdykkäkielissä. Karkeasti ottaen se koostuu kolmesta perusosasta: palje, diskanttipuoli ja bassopuoli. Harmonikka on kehittynyt 1800-luvun puolivälin tienoilla ja levinnyt syntysijoiltaan Keski-Euroopasta, Italiasta ja Venäjältä maailmanlaajuiseksi soittimeksi. 

Varhaisin aloitusikä: 4

Soittimen hankintahinta: 700-1000 €

Lainasoitin: kyllä

* Opettaja Maija Rantanen

Urut

Urut ovat kuin suuri orkesteri! Ne laulavat, helisevät ja mörisevät. Urkujen ääni syntyy koskettimia painaen, mutta se syntyy pilleissä, joista pienimmät ovat lyijykynän mittaisia ja suurimmat melkein talon korkuisia. Urkujen erikoisuus on myös jaloilla soittaminen. Urut otetaan yleensä sivuaineeksi opintojen edetessä mutta voivat olla myös aloitussoitin. Urkuläksyjä voi aluksi harjoitella hyvin pianolla. Opistolta löytyy Allen -merkkiset digitaaliurut, joilla voi harjoitella myös kuulokkeilla. Muita harjoittelupaikkoja ovat kirkot ja seurakuntasalit.

Varhaisin aloitusikä: n. 10

Soittimen hankintahinta: alk. 2000 €

Lainasoitin: ei

* Opettaja Jaana Jokimies

Cembalo

Musiikkiopistomme erikoisuus! Cembaloita löytyy Suomesta vain muutamia.

Tämä pianon edeltäjä on siro, kaunissointinen instrumentti, jonka soittaja pääsee myös musisoimaan kamarimusiikkia muiden soittajien kanssa. Cembalomusiikkia on runsaasti, sävelsiväthän lähes jokainen Bachista pienempiin mestareihin sarjoja tälle soittimelle. Cembalokappaleita voi hyvin harjoitella pianolla. Musiikkiopistolla on Jukka Ollikan v. 2008 rakentama upea cembalo, joka sijaitsee Haminan Puistotalossa.

Varhaisin aloitusikä: 6

Soittimen hankintahinta: 2000-10 000 €

Lainasoitin: ei

* Opettaja Niina Huopainen