Jousisoittimet

Jousisoitinperheeseen kuuluvat suurimmasta pienimpään: kontrabasso, sello, alttoviulu ja viulu. Ne ovat kielisoittimia, joita soitetaan jousella. Kotkan seudun musiikkiopistossa opetetaan kaikkia nykyaikaisia jousisoittimia. Jokaisesta soittimesta löytyy eri kokoja ja niiden opiskelu voidaankin aloittaa jo varhaisella iällä, nuorimmat 3-vuoden ikäisinä. Jousisoittaja osallistuu yksityistuntien lisäksi orkesterikokoonpanoihin. Jousisoittajilla on oma yhdistys, KSMO Jousisoittajien tuki ry, tervetuloa mukaan kivaan toimintaan!

Sello

Sello on lämminääninen tunteiden tulkki ja koko perheen, sekä kaiken ikäisten jousisoitin. Sellon suosio on suurta, sitä halutaan kuulla ja soitetaan paljon erilaisissa tilaisuuksissa. Selloa pääsee myös soittamaan vaihtelevasti eri kokoonpanoissa.

Kontrabasso

on jokaisen orkesterin perussoitin, joka luo pohjan täydelle soinnille musiikkityylistä riippumatta. Niinpä kontrabassolla pääseekin aina halutessaan musisoimaan kavereiden kanssa, ja tottakai komeita soolojakin soitetaan. Kontrabasson soiton voi aloittaa jo 4-5 -vuoden iässä, sillä pieniä soittajia varten on olemassa pieniä kontrabassoja.

Viulu ja Alttoviulu

Viulu on jousisoitinperheen pienin ja korkeaäänisin soitin. Viulunrakennus alkoi kehittyä jo 1500 -luvulla Italiassa. Viulu on oikea puukäsitöiden taidonnäyte, mutta myös sen soittaminen on hieno taito. Viulussa on 4 kieltä ja sitä soitetaan jousella. Viuluja löytyy montaa kokoa soittajan mukaan. Viulunsoiton opetus tapahtuu yksilöopetuksena ja taitojen karttuessa oppilas pääsee mukaan orkesteriin, missä opetellaan yhdessä soittamista muiden samantasoisten soittajien kanssa. Viulistit ovatkin suurten sinfoniaorkestereiden suurin soitinryhmä! 

Alttoviulu on rakenteeltaan samanlainen kuin viulu, mutta kooltaan isompi ja äänialaltaan matalampi. Verrattaessa viuluun voisi sanoa että alttoviulu on ääneltään pehmeämpi ja tummempi. Myös alttoviulun rakentaminen alkoi keskiajalla Italiassa. Soittotekniikaltaan alttoviulu toimii lähes samoin kuin viulu, ja soittamisen voi aloittaa jo hyvin nuorena. Opetus on alussa yksilöopetusta ja myöhemmin pääsee mukaan soittamaan orkesteriin yhdessä muiden kanssa.

* Opettajat Ville Äyräväinen (sello), Baiba Andersson (sello), Johannes Raikas (kontrabasso) viulut: Merle Kaadu, Jari Lääti, Esa Heikkilä, Sirkku Mantere, Sinikka Meyer ja Eija Vilkki