Kollegiot

 

Monien mahdollisuuksien piano

 
Pianokollegiomme valmiina syksyyn! Vasemmalta; Kristina Grice, Niina Kotro, Kirsi Palve, Paula Aaltonen, Jaana Jokimies, Niina Huopainen, Jukka Hovi ja Natalia Savushkina.

 Haluatko olla tulevaisuuden pianovirtuoosi, kamarimuusikko, liedpianisti, kirkkomuusikko, barokkimuusikko, pop-jazz-kosketinsoittaja vai viihdemuusikko? Vai kenties soittotaidon omaava luokanopettaja tai yhteislaulujen säestäjä? Kaikki nämä ovat mahdollisuuksia, joihin pianonsoitonopiskelu antaa hyvät valmiudet. Monet alle kouluikäiset piano-oppilaat aloittavat opintonsa valmennusryhmissä tutustuen leikkien ja laulaen musiikin perustaitoihin, kuten kuuntelemiseen, rytmin ja motoriikan hallintaan sekä itse instrumenttiin. Opintojen edetessä kartutetaan taitoja nuotinluvussa, pianonsoiton tekniikassa, tyylilajien tuntemisessa sekä vapaan säestyksen perusteissa. Mitä pidemmälle soittoharrastus jatkuu, sitä enemmän oppilas voi suuntautua oman kiinnostuksen mukaan. Pianonsoiton pohjalta opistossamme voi opiskella myös urkujen- tai cembalonsoittoa. Kaikki oppilaat opiskelevat lisäksi musiikin perusteita ja osallistuvat yhteismusiikkiin.

Jouhevat Jouset

 Kotkan seudun musiikkiopistossa annetaan opetusta kaikissa jousisoittimissa. Niitä ovat viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso. Soittimien opiskelun voi aloittaa jo ennen kouluikää: nuorimmat opiskelijat ovat vasta kolmevuotiaita, silloin soittamista opiskellaan pienryhmissä valmennusosastolla.
Opistossamme on kattava soitinpankki, josta voi halutessaan vuokrata soittimen. Jousisoitinoppilaat saavat opetusta aktiivisilta ja innostavilta opettajilta, joiden työ on kansallisesti ja jopa kansainvälisesti tunnettua ja korkealle arvostettua. Opettajien ohjaamat pienryhmät ja orkesterit esiintyvät ahkerasti toiminta-alueellaan. Innokkaat ja edustavat jousisoittajat ovat odotettu ja tuttu näky mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa. Jousikollegiot järjestää oppilailleen mestarikursseja, jolloin oppilailla on mahdollisuus saada opetusta Suomen nimekkäimmiltä jousisoitinopettajilta. Myös kansallisiin tapahtumiin otetaan aktiivisesti osaa. Vanhempien mukana olo on tärkeä osa harrastuksen tukemista ja vaikuttaa oleellisesti lapsen menestykseen harrastuksensa parissa. Jousisoittajien toimintaa tukemaan on perustettu vanhempainyhdistys, KSMO Jousisoittajien tuki ry. Lisää tietoa yhdistyksestä; ksmojouset.yhdistysavain.fi.

Tule ja tööttää!

 

Puhallinsoittimet jaetaan kahteen ryhmään: puupuhaltimiin ja vaskisoittimiin. Puupuhaltimia ovat huilu, oboe, fagotti, klarinetti ja saksofoni. vaskisoittimiin kuuluvat käyrätorvi, trumpetti, altto- ja tenoritorvi, pasuuna, baritonitorvi ja tuuba. Puhallinsoitinta aloittelevan ikä voi heitellä paljonkin. perusohje voisi olla, että soittaja omaa suussa suurimman osan rautahampaista (etuhampaat) sekä soittimien ja soittajan koon suhde toisiinsa. Matalimmissa vaskisoittimissa aloitetaankin pienemmästä torvesta ja kun kokoa ja voimaa tulee lisää, niin voidaan siirtyä isompaan. Useista soittimista on olemassa pienempiä ”alkeissoittimia”, joissa on ajateltu pienen soittajan kokoa.

Puhallinsoittajan ei tarvitse tuutata yksin, sillä opistossamme toimii monia eri yhteissoittoryhmiä. Näitä ovat mm. useat eritasoiset puhallinorkesterit, kamariorkesterit sekä Big band. Orkesterit esiintyvät säännöllisesti, joten estradit odottavat taiteilijoita jo varhaisessa vaiheessa. Muutaman vuoden välein perustetaan myös uusi puhallinkoulu. Puhallinkouluun ei ole pääsykokeita, vaan kaikki innokkaat otetaan sisään. Soittajista perustetaan suuri alkeispuhallinorkesteri, joten myös yhteissoittoon pääsee heti mukaan. Musiikkiopistolla on lainasoittimia, joita voi vuokrata tarvittaessa.

Hurmaava harmonikka

 

Soittimena harmonikka on jo itsessään pienimuotoinen orkesteri. Moni-ilmeisenä instrumenttina se soveltuu erinomaisesti monenlaiseen musiikkiin ja musisointiin sekä solistina että orkesterin jäsenenä. Opiskelu pitää sisällään tutustumista eri musiikkityyleihin perinteisestä harmonikkamusiikista klassiseen musiikkiin, säestyksen harjoittelua, musiikin perusteiden opintoja sekä mahdollisuuksien mukaan yhteissoittoa. Sopiva aloitusikä on 4 – 5 Ikävuodesta ylöspäin. Pieniä ja laadukkaita soittimia on saatavissa myös käytettynä. Soitinhankinnoissa kannattaa kääntyä opettajan puoleen. Opetusta on mahdollista saada myös soitinvalmennuksessa sekä avoimella osastolla.

Kitara soi!Klassinen kitara on nailonkielinen soitin jota soitetaan sorminäppäilytekniikalla. Kitara kuuluu musiikkiopiston suosituimpiin soittimiin, ja sen soittoa harrastajat yhtälailla tytöt kuin pojatkin. Avoin osasto tarjoaa mahdollisuuden myös aikuisopetteluun.

Kitara tunnetaan kaunisäänisenä tunnelmallisena soittimena, jonka suosiota lisää edullinen hankintahinta ja soveltuvuus monenlaiseen musisointiin. Sillä voi tapailla yksiäänisiä soolokappaleita, suosikkisävelmiä, tunnelmoida moniäänisiä soolokappaleita, nautiskella laiturilla näppäillen, viihdyttää nuotiolla, säestää, soittaa kamarimusiikkia ym. Klassisessa musiikissa kitaralla on arvostettu asema, ja taitajan käsissä kitara onkin moni-ilmeinen ja mitä hienostunein konsertti-instrumentti.

Kitaraoppilaat perehtyvät nuotinlukuun, soiton perustekniikkaan, kappaleiden tulkintaan, tyylilajeihin, esiintymiseen sekä kevyempään musiikkiin oppilaan toiveiden mukaisesti. Opintoihin kuuluu myös sointujen ja säestyksen harjoittelua, yhteissoittoa sekä yleisten aineiden opiskelu. Yleisin aloitusikä soittimessa on 6-13 vuotta, mutta myös tätä vanhempana voi aloittaa. Oppilaskitara maksaa 150 – 500 euroa. Opettaja avustaa kitaran valinnassa. Pienemmille oppilaille on omat pikkukitara mallit.

 Rytmi veressäRummut, sähkökitara, sähköbasso, pop/jazz-laulu ja pop/jazz-piano! Kotkan seudun musiikkiopiston rytmimusiikin opinnoissa musiikkityyleistä painottuvat pop, rock, jazz, blues, latin, iskelmä ja tanssimusiikki unohtamatta niiden alalajeja tai niistä kehittyneitä tyylejä, kuten heavy metallia. Oppilaat esiintyvät säännöllisesti rytmimusiikin omissa konserteissa sekä muissa tilaisuuksissa musiikkiopistossa ja sen ulkopuolella. Rytmimusiikin luokkatilojen tasokkaan varustelun ansiosta tunnit ovat nykyaikaisia ja käytännönläheisiä.

Oppilaat osallistuvat instrumenttitunnin lisäksi pop/jazz-musiikin perusteiden ja yhtyesoiton opetukseen. Pop/jazz-musiikin perusteissa opiskellaan teorian ja säveltapailun taitoja, jotka ovat välttämättömiä oman soittimen opiskelussa tai esimerkiksi improvisoinnissa. Yhtyesoiton opinnoissa tarkoituksena on tutustua erilaisiin musiikkityyleihin ja samalla musiikin perusteissa käsiteltyihin ilmiöihin soittamalla bändissä, joten ohjelmistosta suunnitellaan mahdollisimman monipuolinen. Opetus pyritään järjestämään siten, että musiikin perusteiden tunti ja bänditunti ovat peräkkäin, jotta niihin on helppo osallistua molempiin samana päivänä. Monipuoliseen opintotarjontaan kuuluu myös musiikkitiedon ja musiikin historian opiskelu.

Rytmimusiikin opettajat ovat monipuolisesti koulutettuja oman instrumenttinsa, opetusaineensa ja rytmimusiikin tyylien ja ilmiöiden asiantuntijoita. He auttavat tarvittaessa myös oman soittimen hankinnassa.

Laulun siivin

  
Iiris Mankki näyttämömusiikkikurssin konserttitunnelmissa 30.10.2015, pianistina Esa Ylönen.

Oletko kiinnostunut laulamisesta?
Kotkan seudun musiikkiopistossa noin 10 – 16 vuotiaat voivat pääsykokeiden kautta hakea lauluvalmennukseen, joka sisältää sekä ryhmä- että yksityisopetusta. Noin 16 - 35-vuotiaat voivat pääsykokeiden kautta hakea varsinaisiksi opiskelijoiksi pääaineenaan joko klassinen tai pop/jazz-laulu. Lauluopintoja voi harrastaa myös avoimella osastolla, jonne ei ole pääsykoetta.

Kuorolaulu on kivaaKotkan seudun musiikkiopiston Kotkan toimipisteessä on kaksi kuoroa: lapsikuoro Kipinä ja nuorisokuoro Merituuli. Haminassa toimii lapsi- ja nuorisokuoro Kirviset.

KSMO:n nuorisokuoro on perustettu syksyllä 1992. Merituuli -nimen kuoro sai syksyllä 1993. Kuoroa ovat johtaneet Epp-Inna Westergård, Tarja Silvennoinen sekä Riikka ja Riku Pelo. Syksystä 2014 alkaen kuoroa johtaa laulunopettaja Leena Arffman. Kuoron ohjelmisto koostuu mm. kansanlauluista,laulelmista, perinteisestä  nuorisokuoro-ohjelmistosta sekä rytmimusiikista.
Kuoro esiintyy KSMO:n  konserttien lisäksi mielellään myös talon ulkopuolella! Lucian päivänä kuoron perinteisiin kuuluu laulava Lucia-kulkue Pohjola-Nordenin järjestämässä Lucia-vesperissä Kotkan kirkossa. Kuoroon ovat tervetulleita yläkouluikäiset ja sitä vanhemmat uudet laulajat!

Kuoroissa pyritään tutustumaan erityyliseen kuoro-ohjelmistoon kansanlaulusta klassiseen ja tämän päivän hitteihin. Kuoroissa harjoitellaan moniäänistä laulamista ja opetellaan myös oikeaa äänenkäyttöä. Kuorolaulu kehittää nuoren kokonaisvaltaista musikaalisuutta: korvan herkkyyttä, musiikillista ajattelua sekä yhteismusisointikykyä. Ja ennen kaikkea: kuorolaulu on kivaa!

Muksut muskariin

 

Musiikkileikkikoulutoiminta on iloista ja leikkimielistä, mutta myös tavoitteellista: tunneilla harjoitellaan musiikin perusasioita (rytmi, tempo, melodia, kesto, sointiväri, harmonia ja dynamiikka) laulaen, lorutellen, liikkuen, soittaen ja kuunnellen. Oman lisänsä opetukseen tuo muu luova ilmaisu, kuten kuvataide ja tarinat. Elämyksellisen toiminnan avulla pyritään tukemaan lapsen kokonaisvaltaista kehitystä.

Musiikkiopiston muskarista vie polku soitinvalmennuksen kautta instrumenttiopintoihin ja kuoroihin. Useimmiten musiikista tulee hauska harrastus, joillekkin jopa ammatti. Varhaiskasvatuksen tärkein tavoite on herättää kipinä musiikista iloitsemiseen ja nauttimiseen, joka voi säilyä läpi elämän. Kehitymme jokainen omaan tahtiimme – joku laulaa jo 1-vuotiaana, toinen vasta 11-vuotiaana. Hyvää mieltä musiikki tuo kuitenkin kaikille!

Ilmoittautumisia musiikkileikkikoulun vapaille paikoille otetaan vastaan koko lukuvuoden ajan.